A Hortobágyon élő pásztorok mindennapi eledele volt. A Borsodi Mezőségben, vagy más néven Kishortobágyon is gyakran készítették fémbográcsban.
HOZZÁVALÓK (10 főre):
50 dkg füstölt szalonna
50 dkg vöröshagyma
2-3 db paprika, 2-3 db paradicsom (vagy ennek megfelelő mennyiségű lecsó)
2 kg burgonya
1,5 kg lebbencstészta
Só, bors,őrölt pirospaprika (édes és csípős is)
Víz
Az apró kockákra vágott szalonnát megpirítjuk a bográcsban, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és megdinszteljük a szalonnazsíron. Ezt követően hozzáadjuk a felvágott paprikát és paradicsomot (vagy az ennek megfelelő mennyiségű lecsót). Fűszerezzük sóval, borssal és őrölt piros paprikával (édes mellett csípős is lehet) ízlés szerint. Hozzáadjuk a meghámozott és felvágott burgonyát, majd néhány percig így főzzük, közben kevergetjük. Ezután felöntjük vízzel, majd amikor a burgonya már puhulni kezd, ráöntjük a tetejére a lebbencstésztát. Innentől kezdve, amíg a tészta meg nem főtt, kavargatni nem szabad, mert a lebbencs könnyen hozzáragad a bogrács oldalához és aljához. Amikor a tészta is megfőtt, kész az étel. A végén a hagyományos elkészítési mód szerint ilyenkor kell a bogrács fülét megfogva megforgatni az ételt a bográcsban kb. 20-30 alkalommal, annak érdekében, hogy egyenletesen piruljon kicsit a burgonya és a tészta is. Ez a művelet külön tudomány, el is hagyható.
(Recept: Széki Gézáné Malvinka néni Tiszadorogma)