HOZZÁVALÓK (5 főre):

     0,5 kg liszt és 5 db tojás a széles metélt házi tészta elkészítéséhez
     1 üveg szilvalekvár
     10 dkg darált dió
     3-4 evőkanál zsír
     2 kanál kristálycukor

A 0,5 kg lisztet és az 5 db tojást összegyúrjuk, majd nyújtótáblán 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és kb. 0,5 cm széles csíkokra felvágjuk késsel vagy tésztavágó géppel. Az így elkészített széles metélt tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A kifőzött tésztát, 2 kanál olvasztott zsírral és 1 kanál kristálycukorral összekeverjük. Az olvasztott zsírra azért van szükség, hogy sütés közben ne száradjon ki nagyon a tészta. Ezt követően a kizsírozott tepsi aljára a kifőzött tészta felét elhelyezzük. A tésztára először szilvalekvárt kenünk, majd megszórjuk darált dióval. A maradék tésztát az eddigi rétegek tetejére helyezzük. Ismételten 2 kanál olvasztott zsírral meglocsoljuk a tészta tetejét és 1 kanál kristálycukorral is meghintjük, hogy a sütőben még inkább arany barnára süljön az étel. A sütés ideje kb. 30-40 perc.
A tepsi méretétől függően akár több rétegben is elkészíthetjük a szilvalekváros rakott tésztát, de nagyon fontos, hogy a rétegződést mindig tészta zárja.

Jó étvágyat kívánunk!

A házi széles metélt tészta elkészítésében Halászné Piroska néni, Miknyóczkiné Lóri néni és Rendikné Juliska néni közreműködött. A rakott tésztát összeállította Halászné Piroska néni, Tóth Imréné Jolika néni, Szűcs Farkas Attiláné Marika néni tiszatarjáni  háziasszonyok.