Gyalogos

Ciklámen tanösvény


Sopron Hotel Lővér – Récényi úti kőfejtő – Deák kút – Károly-magaslat – Hét bükkfa – Hármas-forrás – Várhely kilátó vagy Szalamandra-tó – Sopronbánfalva


Teljes táv: 9 km


Magyarország első tanösvénye, kanyargós útja a Soproni Parkerdő legszebb részeire kalauzolja a látogatót az ősszel virágzó, szemet-lelket gyönyörködtető ciklámen mezőkön keresztül. A kihelyezett 12 db nagy tájékoztató tábla segítségével megismerkedhet az érdeklődő természetjáró a hegység jellegzetes talajképző kőzeteivel, erdőállományaival, erdei gombáival, növényeivel, állataival, amelyek a táj jellegzetességeit tükrözik. Az élővilág megismerésén túl történelmi, kultúrtörténeti ismereteket is szerezhet a túrázó.

Az ösvény minden évszakban jól járható, persze a megfelelő öltözék, túrabakancs szükséges lehet. Családok számára is kellemes program, ha a gyermekek már hozzászoktak a több órás erdei túrákhoz. Kb. 4 óra alatt lehet nagyon kényelmes tempóban végig gyalogolni, de pihenőhelyek, források is vannak a tanösvényen, ahol megpihenhetnek a túrázók.

A tanösvény kiindulópontja a Lővér Hotelnél van, ahová a belvárosból az 1-es és a 2-es buszokkal lehet feljutni.

A kiinduló pontnál, a szanatóriumnál vagy a Hotel Lövér környékén autóval parkolhatunk.

A Deák-kút érintésével a Károly-magaslati parkoló irányába halad az útvonal. A Hét bükkfától kezdődik talán a legszebb szakasza, amikor az Alpesi úton gyanta illatot árasztó fenyőfák között sétálva szinte az Alpokban érezheti magát a kiránduló. A Hármas-forrás hűvös zugában felfrissülve hamarosan egy kora vaskori halomsíros temető mellett vezet az út. Magyarország legmagasabb sánccal körülvett kora vaskori kelta földvárában található a Várhely-kilátó. Ez az útvonal legmagasabb pontja, innen már ereszkedik az út Sopronbánfalvára.

Hasznos információk:

Mind a turista térképeken, mind az erdőben a ciklámen jelzés ad útbaigazítást. Turistatérképen piros C betű, a terepen pedig stilizált ciklámen. 

Az útvonalegész évben bejárható.

A ciklámen júliustól szeptember végéig virágzik.

Várhely egy önálló programpont is lehet, itt egy több állomásos régészeti tanösvény található.

A túra nem körtúra! A végpontnál, Bánfalván van buszjárat, amellyel vissza lehet jutni Sopronba, de lakott település mentén kb. 1 óra alatt vissza is lehet sétálni.

Az erdei ciklámen: A névadó erdei ciklámennel (Cyclamen purpurascens) gyakran találkozhatunk a tanösvény mentén. Ez a kankalin félék családjába tartozó gumós növény levelei vese alakúak, márványozottan foltosak, vöröses fonákúak. Közép-európai hegyvidéki elterjedésű faj hazánk nyugati felén fordul elő leginkább. Kedves virága, feltűnő színe, kellemes illata nélkülözhetetlen összetevője a hegyvidéki erdő nyárvégi hangulatának.

A Magyarországon őshonos virág hazánkban is szigorúan védett, így gyűjtése tilos!

Fedezd Fel!

A túra során megismerhető látnivalókat, amelyek nemcsak szemet gyönyörködtetőek hanem íz- és illat élményekkel várnak!

Szálláshelyek túravezetőink ajánlásával