HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
1 kg liszt
1 dkg konyhasó
3 dl langyos víz
1 db tojás
1 evőkanál tejföl
Tojás nagyságú fagyos sertészsír
A tészta belső és külső kenéséhez:
Olvasztott sertészsír tetszés szerint
Répás rétes töltelékéhez:
Reszelt nyers sárgarépa tetszés szerint
Kristálycukor tetszés szerint
Káposztás rétes töltelékéhez:
Reszelt káposzta (zsíron megpárolva, megpirítva, tetszés szerint sózva)
A lisztet egy tálba öntjük. 3 dl langyos vízben 1 dkg konyhasót oldunk fel, majd hozzáöntjük a liszthez. Ezt követően beleütünk 1 tojást, hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt és tojásnyi nagyságú fagyos sertészsírt. Ezzel összegyúrjuk és 1 órán keresztül pihentetjük a tésztát. Ezt követően még egyszer átgyúrjuk és kicipózzuk (4 db). A cipókat ismét pihentetjük. Eközben előkészítjük a tölteléket. A nyers sárgarépát lereszeljük. A káposztát apró tésztareszelőn reszeljük le, majd zsíron dinszteljük.
A tészta nyújtásánál/húzásánál fontos, hogy száraz, enyhén lisztezett textil terítőre tegyük. A régi, hagyományos házi szőttes terítő alkalmas leginkább. (A műszálas azért nem jó, mert hozzáragad.) A kinyújtott/kihúzott tészta szélein levágjuk a vastag részeket, majd olvasztott zsírral megcsurgatjuk. Ezt követően egyenletesen rászórjuk a tölteléket. Répás rétes esetében kristálycukorral is megszórjuk, a káposztás töltelék közé pedig konyhasót szórunk. Ezt követően az abrosszal együtt felgöngyölítjük a megtöltött tésztát, majd tepsi méretűre szeleteljük. A tepsibe sütőpapírt teszünk és arra helyezzük a rétest, majd olvasztott zsírral megkenjük. Ezt követően légkeveréses sütőben 250 fokon 15 percig sütjük. A répás rétest porcukorral meghintve tálaljuk.
(Recept: Szilágyi Ferencné és Erdei Imréné, Tiszadorogma)